Sape kt cni orang johor..??? angkat tangan!! hehe.. Asam pedas memang sinonim dgn selera orang Johor ni kan..? Hari ini saya nak bagi sikit resepi asam pedas ikan mayong kegemaran saya. Ada pelbagai cara memasak asam pedas ikan mayong ni, ikut gaya masing2. Makan asam pedas tiap2 ari pun x jemu... Kalau anda tak gemar ikan mayong, boleh jer gantikan dengan ikan tenggiri, ikan merah atau apa2 sahaja ikan berdaging.
Bak kata my mom "kite yang buat die". haha..
Jom tengok bawah untuk resepi:
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 kepingan daging ikan mayong @ ikan duri bersaiz besar
Sawi jeruk secukupnya
1 genggam daun kesom
1 1/2 senduk cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN TUMBUK HALUS :
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
3 biji buah keras, hiris
1 camca teh lada hitam biji
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
10 biji halba
CARA MEMBUATNYA :
- Ikan diperap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Sawi jeruk dicuci, kemudian potong kecil dan rendam. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan), biar mendidih. Tambah sawi jeruk (tos dan perah) dan ikan. Kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk daun kesom dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kalau kurang kuah, tambah sedikit lagi air. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment